FAQ

Is het wel een klooster?

Ja en nee. Het jongerenklooster is een onafhankelijke stichting die aan geen enkele kerk of klooster is gelieerd. Wel is het zo dat we veel goede dingen van het kloosterleven – stilte, gebed, aandacht, ritme – op een eigentijdse manier aanbieden in het programma van het jongerenklooster. En dat de kloosters in Nederland het jongerenklooster kennen en een warm hart toedragen. Maar er wonen geen ‘echte’ monniken meer.

Ik ben 18 jaar. Kan ik toch naar het Jongerenklooster komen?

Het jongerenklooster richt zich op jongeren tussen 20 en 30 jaar die zelfstandig zijn. In die levensfase leven er andere vragen dan als je 18 bent. Als je nog niet in de doelgroep valt kun je beter over een paar jaar eens contact met ons opnemen. Wel ben je van harte welkom bij de jongerenweekenden en de kloosterfestivals!

Moet ik alle dagen in het jongerenklooster zijn?

Nee joh. De meeste bewoners hebben werk of studie buiten de deur, gaan weekends naar familie of vrienden, enzovoort. Je mag dat invullen zoals je zelf wilt.

Is er wel wat te doen in dat Jongerenklooster?

Zat. Het hart van het Jongerenklooster vormen de getijdengebeden – rustmomenten, ijkpunten van de dag. Daarnaast zijn er klusjes natuurlijk, in soorten en maten, maar we bieden eerst en vooral een op jou afgestemd vormingsprogramma aan. Je komt naar het Jongerenklooster met een doel. Om dat doel te halen, kijken we hoe we je daarbij van dienst kunnen zijn.

Wat kost het en wat krijg ik daarvoor?

De kosten zijn €531 per maand en daarvoor krijg je een kamer (inclusief alle kosten) en een op jou toegesneden vormingsprogramma. Er wordt ’s avonds met elkaar gegeten en dus ook samen gekookt. Die kosten komen er nog bij. Het vormingsprogramma bestaat uit één of twee dagdelen op vrijdag, en verder persoonlijke coaching/mentoring, een wekelijkse gespreksavond, een programma van maatschappelijke dienstbaarheid (je steekt je handen uit voor mensen in de maatschappij die het niet zo makkelijk hebben) en de mogelijkheid van een stage in een echt klooster.

Ik heb geen werk en geen studie, kan ik toch naar het Jongerenklooster komen?

Jazeker, maar het Jongerenklooster is wel voor zelfstandige jongeren. We kunnen je helpen werk te vinden waarmee je de kost kunt verdienen. De prijs is zo, dat je met drie dagen werken moet kunnen rondkomen. De andere dagen is er natuurlijk op het klooster van alles te doen.

Ik geloof niet, geloof ik. Toch lijkt het me wel wat …

Dan ben je welkom. Wij geloven, dat wil zeggen we lopen rond met een vermoeden van God. Maar we kennen niet al zijn namen, en we weten niet in welke gedaante hij zich aan jou wil voordoen. En we proberen ook niet je te bekeren. Als je voor een tijdje in die christelijke traditie van stilte, bidden en zingen wilt stappen, ben je welkom.

Ik studeer/werk in Maastricht/Groningen/Rotterdam, hoe werkt dat?

Dat lijkt ons alleen handig in een fase dat je weinig verplichte contacturen hebt. Als je bijvoorbeeld twee dagen in de week aanwezig moet zijn, moet je één nacht in de week een slaapbank in je studiestad regelen. Dat is te doen. Meer gereis haalt zomaar de rust uit je leven – en daar was het Jongerenklooster nou net om begonnen. In dat geval is het kloosterfestival misschien wat voor je, of één van de jongerenweekenden.

Het Jongerenklooster, waarom zou ik?

Om je eigen reden. Of je nu een scriptie wilt afronden in een rustige omgeving; of je een tussenjaar wilt inlassen voordat je maatschappelijke carrière écht begint; of je nu even wilt uithijgen na een drukke periode óf je wilt iets uitzoeken met jezelf of met het geloof – iedereen is welkom met zijn eigen persoonlijke motieven.

Nieuwsgierig?

Zit jouw vraag er niet bij? Of wil je eens over het Jongerenklooster praten?

 

“Voor het eerst van mijn leven heb ik rust in mijn hoofd.”

DANIËL

ASPIRANT BEWONER JONGERENKLOOSTER

BLIJF OP DE HOOGTE

Wil je op de hoogte blijven van het Jongerenklooster, het Kloosterfestival, de Jongerenweekenden en mooie verhalen? Volg ons op facebook.com/ jongerenklooster, of abonneer je op de nieuwsbrief hieronder.