FAQ
Het Jongerenklooster? Heb ik daar iets te zoeken?
Die vraag kan je alleen zelf beantwoorden. Als je tussen de twintig en de dertig bent (de doelgroep van het Jongerenklooster) zit je in een cruciale fase van je leven. In deze jaren maak je belangrijke keuzes. In je relaties, in je opleiding, in je levensvisie, in je werk… Maar waar vind je de rust om even bij die keuzes stil te staan? Wij bieden een plek aan waar je die rust wél vindt. Je komt naar het Jongerenklooster met een doel. Om dat doel te halen, kijken we hoe we je daarbij van dienst kunnen zijn.
Is het een soort therapeutisch centrum?
Nee! (sorry voor het uitroepteken). Het Jongerenklooster is voor gewone, zelfstandige, ambitieuze mensen. Eerder voor mensen die zin hebben om een uitdaging aan te gaan dan mensen die een vluchtheuvel zoeken.
Is het wel een klooster?
Ja en nee. Het jongerenklooster hoort niet bij een van de bestaande kloosterorden en ook niet bij een kerk. Maar veel goede dingen van het kloosterleven – aandacht, rust, ruimte, ritme, bidden en werken – krijgen op een eigentijdse manier hun plek in het programma van het Jongerenklooster. De kloosters in Nederland kennen het Jongerenklooster en dragen het een warm hart toe. En alle monniken en kloosterzusters die geregeld bij ons te gast zijn, verzekeren ons dat wat er met kloosterlingen gebeurt, ook met Jongerenkloosterlingen gebeurt. ‘
Moet ik alle dagen in het jongerenklooster zijn?
Het Jongerenklooster is een ‘open klooster’. De meeste bewoners hebben werk of studie buiten de deur, gaan weekends naar familie of vrienden, nodigen familie of vrienden uit, enzovoort. Je mag dat invullen zoals je zelf wilt.
Ik ben 18 jaar. Kan ik toch naar het Jongerenklooster komen?
Het jongerenklooster richt zich op jongeren tussen 20 en 30 jaar die zelfstandig zijn. In die levensfase leven er andere vragen dan als je 18 bent. Als je nog niet in de doelgroep valt kun je beter over een paar jaar eens contact met ons opnemen. Wel ben je van harte welkom bij de jongerenweekenden en de kloosterfestivals!
Is er wel wat te doen in dat Jongerenklooster?
Zat. Wat wil je? Kippen verzorgen? Eieren verkopen? Wroeten in de moestuin? Meehelpen met het organiseren van Jongerenweekenden? Klussen op het klooster doen? Er is genoeg te doen. Altijd. Maar het hart van het Jongerenklooster vormen de getijdengebeden – rustmomenten, ijkpunten van de dag. En we bieden een op jou afgestemd vrijdagprogramma aan.
Jullie zijn zeker anti-Wifi…
We zijn tegen sléchte Wifi 😉 Het schijnt dat er mensen zijn die denken dat we een anti-social-media-resort zijn. Onwaar. Alles wat je nodig hebt, is er. Maar het eerbiedwaardige abdijcomplex doet óók zijn werk: het Jongerenklooster is een plek waar het leven eindelijk eens niet drááit om Wifi. Deze plek is gebouwd voor échte ontmoeting. Met jezelf, met anderen en met de Ander.
Wat kost het en wat krijg ik daarvoor?
Per maand betaal je kosten en daarvoor krijg je een kamer (inclusief alle kosten) en een op jou toegesneden vormingsprogramma. Er wordt ’s avonds met elkaar gegeten en dus ook samen gekookt. Die kosten komen er nog bij. Het vormingsprogramma bestaat uit één of twee dagdelen op vrijdag, en verder persoonlijke coaching/mentoring (samen met je mentor in te vullen), een wekelijkse gespreksavond, een programma van maatschappelijke dienstbaarheid (je steekt je handen uit voor mensen in de maatschappij die het niet zo makkelijk hebben) en de mogelijkheid van een stage in een echt klooster.
Ik heb geen werk en geen studie, kan ik toch naar het Jongerenklooster komen?
Jazeker, maar het Jongerenklooster is wel voor zelfstandige jongeren. We kunnen je helpen werk te vinden waarmee je de kost kunt verdienen. De prijs is zo, dat je met drie dagen werken moet kunnen rondkomen. De andere dagen is er natuurlijk op het klooster van alles te doen.
Ik geloof niet, geloof ik. Toch lijkt het me wel wat …
Dan ben je welkom. Wij geloven, dat wil zeggen we lopen rond met een vermoeden van God. Maar we kennen niet al zijn namen, en we weten niet in welke gedaante hij zich aan jou wil voordoen. Als je voor een tijdje in die christelijke traditie van rust, bidden en zingen wilt stappen, ben je welkom.
Ik studeer/werk in Maastricht/Groningen/Rotterdam, hoe werkt dat?
Dat is niet zo onmogelijk als je denkt. Vanuit het Jongerenklooster studeren in Groningen, Nijmegen, Enschede, Zwolle, Utrecht of Amsterdam blijkt goed te doen. Zeker in een fase dat je weinig verplichte contacturen hebt. Als je bijvoorbeeld twee dagen in de week aanwezig moet zijn, moet je één nacht in de week een slaapbank in je studiestad regelen. Dat is te doen. Meer gereis haalt zomaar de rust uit je leven – en daar was het Jongerenklooster nou net om begonnen. In dat geval is het kloosterfestival misschien wat voor je, of één van de jongerenweekenden.
Het Jongerenklooster, waarom zou ik?
Om je eigen reden. Of je nu een scriptie wilt afronden in een rustige omgeving; of je een tussenjaar wilt inlassen voordat je maatschappelijke carrière écht begint; of je nu even wilt uithijgen na een drukke periode óf je wilt iets uitzoeken met jezelf of met het geloof – iedereen is welkom met zijn eigen persoonlijke motieven.
Nieuwsgierig?
Zit jouw vraag er niet bij? Of wil je eens over het Jongerenklooster praten?