Kloosterlessen in Coronatijd

Het Jongerenklooster wil helpen de coronawinter een beetje heelharts door te komen.

De tijd van advent en Kerst, normaal een tijd van vreugde en gezelligheid, is dit jaar een tijd om in een soort isolement een pandemie uit te zitten. De coronawinter staat voor de deur. De eentonigheid van de dagen en het gebrek aan uitzicht – het wordt donkerder en donkerder en komt er na de Tweede Golf een Derde? – zal af en toe best killing zijn.

Kloosters kennen de eentonigheid van de dagen, en gebruiken die eentonigheid juist om de diepte te zoeken. Ze hebben oefeningen en manieren van bidden gevonden die kleur geven aan grijze dagen, reliëf aan een bestaan waarin elke dag hetzelfde lijkt.
Van Advent tot Driekoningen – van november tot begin januari – gaan we je elke week op Instagram en Facebook meenemen in een gebedsvorm, het Levensgebed, ontwikkeld door de ridder-heilige Ignatius van Loyola, stichter van de orde van de Jezuïeten. Gewoon op maandag, want dan begint de eentonige grijsheid weer… En op vrijdag, als het weekend begint, kun je meedoen aan een oefening, een opdracht die je helpt om de hemel open te scheuren voor een streepje licht en perspectief.

Als deze reeks oefeningen klaar is, begin januari, wordt het buiten merkbaar lichter.

Wil je in het donkerst van de dagen voor je laten bidden? Ook in deze tijd, waarin het Jongerenklooster nog geen eigen huis heeft, onderhouden we het gezamenlijke gebed. Net als in de eerste golf, bieden we ons gebed aan je aan. Mail waar je voor wilt laten bidden aan gebed@jongerenklooster.nl.

Vrede en alle goeds. Zorg goed voor jezelf en elkaar.
Het Jongerenklooster.

De Kloosterlessen

 • Kloosterlessen in Coronatijd
  Het Jongerenklooster wil helpen de coronawinter een beetje heelharts door te komen. De tijd van advent en Kerst, normaal een… Lees meer »
 • Oefeningen in Coronatijd I
  Labora 1 De Twee Eeuwen Opdracht Dit is de eerste van de ‘Oefeningen in Coronatijd’. In deze tijd kan het… Lees meer »
 • De Rietbootjes-meditatie
  Labora 2 In deze tijd kan het lastig zijn dat je wereld klein en somber lijkt. Het is koud en… Lees meer »
 • Oefening 3
  Oefeningen in Coronatijd (3)of:Bronnen van waarde (1) De komende tijd zullen we op ontdekkingstocht gaan over hoe we in contact… Lees meer »
 • Oefening 4
  Leef bewust – wandel langzaam.  Ga eens komende week naar buiten, en beleef buiten.  Vaak gaat de wereld snel langs… Lees meer »
 • Oefening 5
  Oefeningen in Coronatijd (5)  Bronnen van waarde (2) Het is de periode van Advent, waarin we toeleven naar Kerst, vanuit… Lees meer »
 • Oefening 6
  Oefeningen in Coronatijd 6 De tijd heeft soms ook wat tijd nodig. We hopen allemaal dat de coronatijd snel voorbij… Lees meer »
 • Oefening 7
  Oefeningen in Coronatijd 7 Een kind is ons geboren Vandaag vieren we Kerst. Van oudsher zijn daar via verhalen en… Lees meer »
 • Oefening 8
  De eerste dagen van 2021. We verwachten veel van komend jaar of misschien weinig maar niemand weet hoe het zal… Lees meer »
 • Oefening 9
  Dingen waar het verlangen naar uitgaat Na het stilstaan bij hoe je wilt leven en het schrijven van je eigen… Lees meer »