Oefening 5

Oefeningen in Coronatijd (5) 

Bronnen van waarde (2)

Het is de periode van Advent, waarin we toeleven naar Kerst, vanuit de donkerste dagen in het jaar uitzien naar het licht en de geboorte van het kerstkind. Een periode van verstillen, wachten, verwachten, hopen en uitzien. Ook in de natuur is alles tot stilstand gekomen in afwachting van het voorjaar waarin alles weer tot bloei zal komen. Dat overschakelen naar een langzamer ritme, het wachten en aangaan van de leegte valt ons als moderne en jachtige mensen soms niet mee. Kunnen we het uithouden met ons ongeduld en onze onrust, terwijl er zo weinig lijkt te gebeuren en kunnen we vertrouwen op wat er zal komen?

Vanuit de Benedictijnse spiritualiteit is lectio divina een manier om in contact te blijven met bronnen van waarde die je nieuwe inspiratie kunnen geven. Vandaag zullen we dit zelf gaan ervaren aan de hand van een tekst:

“Leer ons bescheiden te zijn

en niet alles te wensen,

niet altijd meester te willen zijn,

niet over alles te willen beschikken,

nu, meteen.

Leer ons dat alles zijn uur heeft

en dat groei niet verhaast kan worden.

Leer ons geloven

in de genade van ieder seizoen:

bloesemtijd, groeitijd, oogsttijd.

Leer ons vooral te geloven

in de genade van de wintertijd,

waarin niets schijnt te gebeuren

en alles al begint.”

– een gebed van Frans Cromphout sj – 

De onderstaande stappen kun je zelf doorlopen of als je het fijn vindt, met iemand samen doen. Hoewel het stappen zijn, lopen ze in de praktijk vaak door elkaar, dus volg daarin je eigen weg. Voor iedere stap kun je ongeveer vijf minuten nemen.

Lectio divina is ook een kwestie van oefenen, dus als het de eerste keren wat onwennig voelt of je er weinig uithaalt: dat is heel normaal, houd vol en probeer het gewoon nog eens. Daarbij moet ik denken aan zo’n fijne kloosterwijsheid: we zijn allemaal beginners (en dat blijven we ook). Het is vallen en weer opstaan.

Stil worden

Kies een rustige plek om te gaan zitten en neem de tijd om stil te worden. Misschien wil je een kaars aansteken. Richt je op je ademhaling en ga met je aandacht naar je lichaam, word je bewust van hoe je op je stoel zit.

Stap 1: Lectio (lezen)

Lees de tekst (het gebed van Frans Cromphout) een eerste keer langzaam hardop, doe het aandachtig en zorgvuldig. Wat staat er precies? Je kunt woorden onderstrepen of opschrijven. Probeer de tekst te begrijpen en doordenk het.

Stap 2: Meditatio (overdenken)

Lees de tekst een tweede keer langzaam hardop. Waar raakt deze tekst jou?

Welk woord of zinsdeel trekt jouw aandacht? Blijf daarbij en bekijk wat er naar boven komt aan associaties, herinneringen, gedachten of gevoelens.

Stap 3: Oratio (bidden)

Lees de tekst een derde keer langzaam hardop. Hoe wil jij reageren op deze tekst, wat is jouw antwoord? Bekijk wat er in je opkomt. Vraag, klaag, zucht, juich, dank, antwoord, smeek of spreek je verlangen uit. Spreek met God, de Ander, het mysterie, de Bron, het Leven of welk woord voor jou maar passend is.

Stap 4: Contemplatio (beschouwen)

Na al het zeggen, horen en denken is het nu tijd om stil te worden. Er is alleen nog het zijn, in aanwezigheid van God, tot rust komen in Zijn stille tegenwoordigheid. Voorbij de woorden stil worden en genieten. Er is ruimte voor verwondering, liefde, rust.

Afronding

Kies een manier die bij jou past om af te ronden, bv. door je ogen te openen en weer terug te keren naar de kamer waarin je zit, een kort gebed uit te spreken of de kaars uit te blazen.

Als je iets wilt delen over jouw ervaring, kan dat via de reacties hieronder of  welkom@jongerenklooster.nl. Wil je voor jou persoonlijk of voor iemand anders laten bidden? Stuur dan een mail naar gebed@jongerenklooster.nl.