Oefening 7

Oefeningen in Coronatijd 7

Een kind is ons geboren

Vandaag vieren we Kerst. Van oudsher zijn daar via verhalen en kunst allerlei beelden bij ontstaan. Jezus die geboren wordt in een stal – maar misschien was het wel een grot? Die os en die ezel, ze worden in het Nieuwe Testament niet genoemd – waar komen die ineens vandaan? En dan de drie wijzen uit het Oosten die op bezoek komen, daarvan wordt in de Bijbel genoemd dat het magiërs waren – maar het aantal is onbekend. Mogelijk kwamen ze ook pas maanden na de geboorte op bezoek.

Dus gaan we maar eens terug naar de ‘kale’ versie van het kerstverhaal. Een aantal elementen staan vast: Jozef en Maria, baby Jezus, een voederbak, herders en engelen. Je kunt er zelf over lezen in Lucas 2:1-20.

Een modern schilderij waarop de geboorte van Jezus op een wat andere manier dan gebruikelijk wordt afgebeeld, in alle eenvoud, is Emil Nolde’s Heilige Nacht (1912).

In plaats van lectio divina is het vandaag visio divina: kijken in plaats van lezen. Net als de vorige keer kun je de onderstaande stappen zelf doorlopen of met iemand samen doen en voor iedere stap ongeveer vijf minuten nemen.

Stil worden
Kies een rustige plek om te gaan zitten en neem de tijd om stil te worden. Misschien wil je een kaars aansteken. Richt je op je ademhaling en ga met je aandacht naar je lichaam, word je bewust van hoe je op je stoel zit.

Stap 1: Visio (kijken)
Bekijk het schilderij Heilige Nacht aandachtig. Wat zie je?
Bekijk het eerst als geheel en richt je daarna op de details.
Welke kleuren zijn er? Hoe is de lichtval? Wie of wat wordt er centraal gesteld in het schilderij? Hoe zijn de gezichtsuitdrukkingen, welke emoties zijn er te herkennen? Wat is de sfeer van het schilderij?

Stap 2: Meditatio (overdenken)
Bekijk het schilderij Heilige Nacht opnieuw. Wat raakt je als je zo naar dit schilderij kijkt? Welk beeld of deel van het schilderij trekt jouw aandacht? Blijf daarbij en bekijk wat er naar boven komt aan associaties, herinneringen, gedachten of gevoelens.

Stap 3: Oratio (bidden)
Bekijk het schilderij Heilige Nacht opnieuw. Hoe wil jij reageren op dit schilderij en op dat wat jou erin raakt, wat is jouw antwoord? Sta stil bij wat er in je opkomt.
Geef hier woorden aan in de vorm van een gedicht of tekst.

Stap 4: Contemplatio (beschouwen)
Er is alleen nog het zijn, in aanwezigheid van God. Kom tot rust in Zijn stille tegenwoordigheid. Er is ruimte voor verwondering, liefde, rust.

Afronding
Kies een manier die bij jou past om af te ronden, bv. door je ogen te openen en weer terug te keren naar de kamer waarin je zit, een kort gebed uit te spreken of de kaars uit te blazen.

Als je iets wilt delen over jouw ervaring of als je het leuk vindt om jouw gedicht of tekst te delen, kan dat via de reacties hieronder of welkom@jongerenklooster.nl. Wil je voor jou persoonlijk of voor iemand anders laten bidden? Stuur dan een mail naar gebed@jongerenklooster.nl.

Namens het Jongerenklooster wensen we iedereen een vreugdevol Kerstfeest toe!