Programma

Een dag op het kloosterfestival is gebouwd op getijden, dat betekent dat er vier vaste momenten zijn wanneer we samen in gebed gaan. Stilte is in deze momenten erg belangrijk. Deze getijden creëren vaste (ijk)punten van rust die de ruimte geven om je gedachten te ordenen/voor inkeer. Daaromheen is een randprogramma van interessante workshops en concerten. Helemaal onderaan deze pagina vind je het vaste dagritme, hieronder benoemen we de de rest van het festivalprogramma.

Programma Winterfestival 2018

Vrijdagavond
19.00 uur – opening (samenstellen small groups)
19.30 uur – Tentje opzetten of matje neerleggen op de binnencamping/slaapzaal
20.00 uur – Rondleiding 1 (oa voor de koorleden)
21.00 uur – Rondleiding 2 & koorrepetitie
22.30 uur – Muziek in de Smederij  van “The Bowery” – Twee bebaarde mannen schrijven geen standaardliedjes over liefde en liefdesverdriet. De nummers van The Bowery gaan over het echte leven, zoals velen het kennen: puur en met een rauw randje. Over twijfel, pijn en verdriet. Maar ook over hoop en geloof. Nooit bedoeld om een ​​antwoord te geven, meer om te delen en soms om iets in de gedachten van de luisteraar in beweging te zetten.

Zaterdag
09.30 uur – Workshopronde
Workshop 1  Bijbelstudie door br. Catharinus van den Berg, begeleider van het Jongerenklooster. Over de tekst die wordt gelezen in het middaggebed “Mattheus 2:19”. God is een vluchteling maar hij komt terug naar huis.
Workshop 2: Een monastieke workshop, verzorgd door een echte non. Zr. Monica Raassen gaat het met je hebben over “Blijf bij je Bron”.
Workshop 3: De indringende documentaire Snelwegkerk (Gouden Kalf 2018) van Elsbeth Fraanje. Fraanje struinde Duitse Autobahnkirchen af, en ontmoette er bijzondere mensen. Hun verhalen legde ze vast op een manier die je nooit meer zult vergeten. Met nagesprek.
Workshop 4: De liturgie vieren. Onder leiding van onze “eigen” cantor Christiaan Winter duik je in de wondere wereld van ons getijden gebed en waarom we eigenlijk doen wat we doen en vieren wat we vieren in de liturgie.
16.30 uur – Small Groups
20.00 uur – Gesprekken met een edelsteen (in Small Groups)
22.30 uur – Open podium, bar open. Speel je gitaar? Toetsen? Zing je? Kom zingen en spelen!
23.30 uur – Sleep-in Orgelconcert. Neem je matje en je slaapzak mee, ga op de vloer liggen, en laat je in de uitsluitend met kaarslicht verlichte kloosterkerk tot rust spelen.
03.00 uur – dageraadsgebed

Zondag
09.30 uur – Workshopronde
Workshop 1  De Bijbel in de Bajes, met gevangenispastor Wim Timmer. Hoe praat je over bevrijding met mensen die opgesloten zitten? Of: jij zit misschien niet opgesloten tussen vier muren. Maar hoe vrij ben jij?
Workshop 2: Een monastieke workshop door broeder Jan ter Maat, hij heeft het met je over “De wereld is je klooster”.
Workshop 3: Wonen in het Jongerenklooster, door oprichter Ben Lamoree en een lid van de eerste bewonersgroep. In september ging het Jongerenklooster van start. De direct betrokkenen praten je bij.
11.30 uur – small groups
13.30 uur – Labora (eindschoonmaak en tenten inpakken)
15.00 uur – De grote slotviering. Iedereen is welkom, dus nodig vrienden, ouders of wie dan ook maar uit.

Het ritme van de dag:

7.00 Luiden van de kloosterklokken
7.30 Morgengebed in de Kloosterkerk
8.00 Ontbijt in de Smederij
9.30 Leren & luisteren (Workshops, lezingen, goede gesprekken)
12.00 Middaggebed in de Kloosterkerk
12.30 Lunch in de Smederij
14.00 Ora et labora (Werken, zingen, koken, etc.)
16.30 Vrije tijd
17.30 Avondgebed in de Kloosterkerk
18.00 Avondeten in de Smederij
20.00 Muziek in de Smederij
22.00 Nachtgebed in de Kloosterkerk
22.30 Muziek in de Smederij en gezelligheid in de Kloosterkroeg

 

 

“Voor het eerst van mijn leven heb ik rust in mijn hoofd.”

DANIËL

ASPIRANT BEWONER JONGERENKLOOSTER

BLIJF OP DE HOOGTE

Wil je op de hoogte blijven van het Jongerenklooster, het Kloosterfestival, de Jongerenweekenden en mooie verhalen? Volg ons op facebook.com/ jongerenklooster, of abonneer je op de nieuwsbrief hieronder.