Selecteer een pagina

“Zeg Ben, ik heb een ideetje”, schrijft Victor. “Ik leg het maar gewoon bij je neer, kijken wat het doet…”

Drie maanden later, in de dagen voor Kerst 2015 zit dat stomme idee nog steeds in m’n hoofd. Het zeurt en het lonkt, idioot als het is. Om ervan af te komen vertel ik het aan onze drie zoons. “Zeg jongens, ik loop met het idee voor een Jongerenklooster, een plek waar twintigers zoals jullie een tijdje kunnen wonen, voor maximaal een jaar, en waar vier keer per dag een getijdenviering wordt gehouden zoals in Taizé. Een plek waar je kan leren hoe je als christen kan leven in deze tijd en waar je het beste uit 1500 jaar kloostertraditie meekrijgt in een eigentijds jasje. Wat vinden jullie daarvan?”

“Haha pap, last van je midlifecrisis?”: dat is wat ik verwacht te horen. Maar na enige stilte hoor ik: “Hmm, dat zou best eens iets kunnen zijn. In onze vriendengroep zijn er wel mensen die dat zouden willen.” Verrast door dit antwoord vraag ik het aan kennissen met kinderen in dezelfde leeftijd. “Dat zou voor die van ons wel wat zijn”, is het antwoord.

Ik voel de onrust toenemen. Wat moet ik hier mee? En hoe moét dat dan? Ik heb er geen zin in om zo’n idioot idee op te pakken. En ben bang dat als ik dat wel doe, het vooral mijn eigen dromen zijn die ik najaag. Ik besluit niets te doen.

Nu, drie jaar later, is het Jongerenklooster er toch. Gestart op 1 september van dit jaar met vijf jongeren. Inmiddels zijn ze met z’n achten, en over drie maanden zullen er tien jongeren wonen. Vier keer per dag vieren ze het getijdengebed, geïnspireerd op de traditie van Taizé, in de oude Abtskapel van het Klooster Nieuw Sion in Diepenveen achter Deventer, waar het Jongerenklooster met open armen werd verwelkomd. Een team van zeven vrijwilligers, waarvan er twee ook in het Nieuw Sion complex wonen, draagt de organisatie van het Jongerenklooster. Samen met twee medebestuurders geef ik leiding. We zitten nog volop in de rollercoaster van ontwikkelingen. En er is een kloosterfestival dat eind december al z’n tweede editie heeft, na de zeer geslaagde zomereditie in de openingsweek van het Jongerenklooster.

“Zeg Ben, dat Jongerenklooster is een goed idee maar kan dat ook niet op andere plekken dan Diepenveen?”, vraagt een student uit Delft die ik in mei van dit jaar spreek op de ‘Live It!’-conferentie van IFES. Nu, ruim een half jaar later, zitten die woorden nog steeds in m’n hoofd…

Wéér een vraag?

 

-Ben Lamoree is de initiatiefnemer en oprichter van het Jongerenklooster en schrijver van deze blog.
-Victor van Heusden is samen met zijn vrouw Tonny de initiatiefnemer en oprichter van retraitecentrum De Spil in Maarssen (www.retraitecentrum.nl). Hij is op 11 november jl. overleden.