Selecteer een pagina

PRODUCTEN

Na een verblijf in het klooster vertrekken mensen vaak met de vraag: “kan ik dit thuis ook?” In het getijdengebed hebben ze dan rust en een fijn dagritme ervaren. Die rust willen ze maar al te graag meenemen naar huis. Ook in het Jongerenklooster krijgen we deze vraag vaak, als mensen op een kloosterfestival, jongerenweekend of retraite zijn geweest. En toen wij als alumni vertrokken na twee jaar Jongerenklooster, hadden wij dat zelfde verlangen. We wilden graag wat van die rust en ruimte mee terug de wereld in nemen. In de Jongerenkloosterpodcast hebben we drie afleveringen (7, 8 & 9) gewijd aan dit verlangen: wat is nu eigenlijk de waarde van het getijdengebed en hoe kan je dat zelf ook thuis doen? Naar aanleiding van deze drie podcasts zijn we zelf concreet met deze laatste vraag aan de slag gegaan. En zo vind je op deze pagina het Klein Getijdenboek: een handleiding speciaal om zelf thuis af en toe een getijdengebed te kunnen bidden. Je kunt deze liturgie hier downloaden, printen, en gebruiken als startpunt om zelf te gaan experimenteren en proberen om thuis op het ritme van de getijden mee te bidden.

Een getijdengebed kan momenten van rust en stilte brengen in je dag of week. Het werkt daarom vaak het beste om er ook echt een vast moment in de week voor vast te stellen. Ook helpt het om daar een vaste liturgie voor te hebben. Het Klein Getijdenboek is gemaakt als een bemoediging, zodat je niet meer na hoeft te denken over hoe en wat je precies moet doen. Je kunt er zelf eens mee oefenen en ervaren of het je helpt om je te richten op het gebed, op God, en wat Hij jou te vertellen heeft.

Vier getijden

In het Jongerenklooster hebben we vier momenten van vieren per dag. In dit Klein Getijdenboek sluiten we daarbij aan door ook vier getijden beschikbaar te stellen: een ochtendgebed, middaggebed, avondgebed en nachtgebed. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je ze ook gelijk alle vier moet gaan gebruiken. Elk van deze vier gebeden sluit aan bij het moment van de dag: de opzet van de liturgie is hetzelfde, maar met kleine nuances. Zo kan je zelf ontdekken of het bijvoorbeeld bij je past om af en toe in de ochtend de dag te beginnen met een getijdengebed, of juist om vlak voordat je gaat slapen het nachtgebed te bidden. De liturgie in het geheel duurt ongeveer 15-20 minuten.

Drie kolommen

Ben je met een kleine groep, of bid je alleen? Met dit Klein Getijdenboek vind je een liturgie die in beide situaties mogelijk is. De linkerkolom is voor wanneer je met twee of meer mensen aan het bidden bent. De rechterkolom is voor wanneer je alleen aan bidden bent. De opzet van de liturgie is in beide gevallen hetzelfde, maar de invulling verschilt een klein beetje. Daarom staat in de middelste kolom een toelichting bij elk liturgieonderdeel. Of je nu met een groep bidt of alleen, deze toelichting is altijd handig om er bij te pakken en door te lezen, om goed te laten doordringen wat je precies aan het doen bent en waarom.

De liturgie bestaat uit vaste en wisselende onderdelen. Alle vaste onderdelen, die ieder gebed weer terugkomen, staan volledig uitgeschreven in de liturgie. De wisselende onderdelen kun je zelf invullen, bijvoorbeeld een lied om te zingen, psalm om te lezen, of het uitspreken van een persoonlijk gebed. Dit kun je ook terugvinden in het Klein Getijdenboek zelf.

Tips

Het Klein Getijdenboek van het Jongerenklooster is bedoeld als hulpmiddel om te kunnen ervaren wat voor jou goed werkt. Onze ervaring in het kloosterleven heeft ons geleerd dat we het grootste effect merken wanneer we het ritme van de getijden iedere dag vasthouden en volhouden. Ook ervaren we dat het lastiger is om dat buiten het klooster vol te houden. Maar wanneer we dan wel weer een aantal dagen achter elkaar zelfstandig een ochtendgebed bidden, merken we direct weer het heilzame effect. De kracht van het getijdengebed zit in de regelmaat: probeer dus voor jezelf die regelmaat op te zoeken, of dat nu twee keer per week een middaggebed is, of iedere dag een ochtendgebed en nachtgebed.